ŞİİR TAHLİH ATÖLYESİNDE 6. HAFTA

Şiir tahlil atölyemizin 6. haftasında Yahya Kemal Beyatlı'nın Sessiz Gemi isimli şiiri vardı... 1884 Üsküp doğumlu olan Yahya Kemal şair olmasının yanı sıra yazar, siyasetçi ve diplomattır. Şair, cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en önemli kişilerindendir. Divan şiiriyle batı şiirini ustalıkla kaynaştıran bir isimdir. Saf şiir anlayışına bağlı kalmıştır. Aruzu Türkçe´ye ustalıkla uygulamıştır. Hece ölçüsüyle yazdığı tek şiiri Ok´tur. "Beyaz Lisan" anlayışını (Yapmacıksızolmasına özen gösterilmiş, doğal ve samimi anlamlar içeren kelimelerle şiir yazılması) savunmuştur. Ahmet Haşim, Tevfik Fikret ve Mehmet Akif Ersoy ile beraber dört aruzcular akımının da temsilcilerindendir. Şair, sessiz gemi şiirini aruz ölçüsü ile yazmış ve Mef'ûlü / Mefâîlü / Mefâîlü / Feûlün kalıbını kullanmıştır. Sessiz gemi şiirinin nazım birimi beyittir. Kafiye şeması ise aa bb cc şeklindedir. Divan şiirinin mesnevi türüne benzemektedir. Şiirde akıcı ve sade bir dil kullanan şairin, gemi, ufuk, rıhtım, liman gibi semboller kullanması, sembolizmin etkisinde kaldığını göstermektedir. Şiirin teması ölüm - ayrılıktır. Perşembe günü okulumuz konferans salonunda 16:15'de toplandık ... Türkçe dersi öğretmenimiz Şerife Mutlu eşliğinde ve öğrencilerimizle beraber şiirimizi tahlil ettik... Şiirimizin seslendirme ve şarkıya çevrilmiş örneklerini dinledik... 18:00'da atölyemizi bitirdik...

02-04-202402-04-202402-04-202402-04-2024

Yayın: 02.04.2024 - Güncelleme: 02.04.2024 12:42 - Görüntülenme: 34